2018-12-07 07:00Pressmeddelande

Parfymlandskapet förändras - Nu trendar Gödsel och Smuts

null

De senaste 12 månaderna har försäljningen av parfymer som innehåller noter av gödsel, smuts och djurpark ökat med 3780% på Gents.se och kurvan pekar stadigt uppåt. Nu är det tydligt att köpbeteendet är en trend.

Att det finns parfymer som inte är som andra, som utmanar vår konventionella syn på doft och fräschör, är något nytt i Sverige. Dessa svarta får i parfymdjungeln ger ofta associationer till det vi normalt minst förknippar med väldoft i traditionell mening: det vill säga djuriska noter, kroppsdofter med mera. De beskrivs inte sällan som "animaliska" och "skunky" (alla vet ju att skunken inte direkt är ett väldoftande djur) men går ofta under benämningen "barnyard" eftersom många av dem för tankarna till stall och gödsel.

- Parfymlandskapet har förändrats radikalt de senaste åren, säger Gents doftexpert Denis Vasilije. Designerparfymer och taxfree-dofter har blivit massproduktion, en symbol för ett konsumtionssamhälle som många uppfattar som passé. Vi ser tydligt att de nu tappar mark till förmån för små och unika parfymhus som arbetar med kvalitetsråvaror och ett hantverk som ibland sträcker sig generationer tillbaka i tiden. En av de vanligaste frågorna som vi möter i butik idag är ”Jag vill ha något unikt, en parfym som ingen annan har”.

Just Barnyard-parfymer är en ny företeelse i de nordiska länderna, men har funnits i många år i Mellanöstern och stora delar av Asien. Inom detta segment återfinns parfymer som väcker känslor och utmanar men som är omöjliga att inte fascineras av - och när man väl lärt sig acceptera deras egenheter är förälskelsen oftast total.

De smutsiga tonerna utvinns ur träslaget oud (agarwood), ett träd som när det blivit infekterat av mögel är populärt att utvinna som olja - en dyr process. Ouden kommer från länder som Laos, Kambodja och Indien. Och kärt barn har som bekant många namn; Hindi, Fecal, Farmhouse, Earthy och Dirty är några ord som används för att beskriva denna parfymtrend.

Kambodja har till och med fått ge namn åt den smutsigaste parfymen av dem alla - oljan Kampuchea från italienska Xerjoff. Den har inte bara ett literpris runt 1 miljon kronor, den är utvunnen från en vild Oud från den kambodjanska urskogen vilket gör den till extremt sällsynt. Och smutsig. Detta är koncentrerad doft av exkrementer och träck som de flesta lekmän ryggar för ordentligt.

Parfymen Bergamask från märket Orto Parisi har temat "Fresh Kill". De myskiga, grova noterna dämpas av en frisk sommaraktig bergamottcitrus i något som faktiskt doftar varmt blod och järn. Inte alls så oangenämt som det låter.

Är man en nybörjare inom Barnyard kan det vara en bra idé att istället börja med något enklare. Xerjoff Warda al Oud är en perfekt instegsdoft som även lekmannen finner lockande. I basnoten drar Oud åt det smutsiga hållet, men toppnoten är rik och floral (warda betyder just Ros på arabiska). I samma serie hittar vi också Black Sukar. Detta är en fantastisk parfym - en söt, mörk doft av brända sockerrör och en hint av Oud väcker igenkänning hos alla som någon gång rest genom Indien, södra Asien och länder i Mellanönstern.

Oavsett om man faller för barnyardtrenden eller inte, är den här för att stanna. De mest hängivna tillbedjarna köper upp udda och exklusiva parfymexemplar och byteshandeln flödar i olika forum på nätet. Följer man utvecklingen har sökningarna på ”barnyard” ökat med mer än 2400% de senaste 24 månaderna på Gents.se.

Om Gents.
Gents är ledande i Norden på manlig livsstil. Hos Gents finner män kunskap, inspiration och ett handplockat sortiment av det bästa inom hud- och hårvård, dofter, rakning och accessoarer. De fler än 3.000 produkterna är utvalda av Gents barberare, frisörer, hudterapeuter, doftkonsulter och produktexperter för sin funktion och kvalitet, och de säljs till kunder över hela världen genom internetbutiken Gents.com samt de fysiska butikerna Gents Barber & Shop och Gents Barber & Perfume Bar.


Om Gents AB

Gents är ledande i Norden på manlig livsstil. Hos Gents finner män kunskap, inspiration och ett handplockat sortiment av det bästa inom hud- och hårvård, dofter, rakning och accessoarer. De fler än 3.000 produkterna är utvalda av Gents barberare, frisörer, hudterapeuter, doftkonsulter och produktexperter för sin funktion och kvalitet, och de säljs till kunder över hela världen genom internetbutiken Gents.se samt de fysiska butikerna Gents Barber & Shop och Gents Barber & Perfume Bar.


Kontaktpersoner

Jenny Rydhström, Gents
VD
Jenny Rydhström, Gents
Kontakt för företagsfrågor Gents