2020-04-01 09:30Pressmeddelande

Upptäckten av ny doftnot öppnar dörrar för Gents

I veckan har arkeologer och forskare funnit spår efter vad man tror är världens hittills äldsta kända doftnot. Arkeolog Pervo Virkkanen, vid arkeologiska fakulteten i Helsingfors, beskriver upptäckten som det största som hänt våra sinnen sedan den femte grundsmaken Umami. Gents har tillsammans med fyra andra aktörer fått förfrågan om att använda denna unika doftnot i parfymtillverkning.

Det är i en mindre parfymflakong av lera som små oljepartiklar av doftnoten fastnat i sprickor och krackeleringar. Fyndet, som hittats i den arkeologiska utgrävning som just nu pågår i Pyrenéerna, beräknas vara mer än 35 000 år gammalt. Tack vare utgrävningens höga höjd är innehållet i stort sett intakt. 

- Denna arkeologiska upptäckt är unik då den inte bara kartlägger vår historia, utan även skapar en historia som sträcker sig framåt i vår tid, säger Pervo Virkkanen. 

Efter analys står det klart att parfymsammansättningen för 35 000 år sedan inte skiljer sig särskilt mycket från vår egen tids preferenser. Världens äldsta doftnot luktar nämligen manlig svett, något forskarna under lång tid ansett attraherar kvinnor.

- Upptäckten är signifikant eftersom den visar två saker: Dels att Cromagnonmänniskan, precis som dagens människa, hade stor hjälp av sitt luktsinne vid parningsriten, säger Pervo Virkkanen. Dels att deras luktsinne var överutvecklad jämfört med sinnen som syn och hörsel vilket visar att kvinnan till stor del förlitade sig på näsan när hon valde partner. 

Doftnoten som getts namnet ”Fertilione” kan ha varit ett sätt för mannen att förbikoppla den kvinnliga intuitionen, spekulerar vetenskapsmän nu. Mest gynnade av detta fynd är troligtvis efterkommande generationer, då Cromagnonmannen inte är känd för sitt fagra yttre.

- Att utsidan ger insidan en chans är något som varenda tonåring vet, även om deras mödrar kanske försöker övertyga dem om motsatsen, säger Gents VD Laszlo Varga. En tidsålder där doften var den mest avgörande faktorn vid val av partner måste därmed räknas som en av vårt universums mest reproduktiva epoker med tanke på hur svettiga alla måste ha doftat av allt springande. Strunt samma om man kan göra upp eld eller inte. 

Innan doftnoten kan användas i Gents parfymtillverkning måste det kemiska ämnet analyseras av forskare. Efter analys av fyndet väntar transport av doftnoten till British Museum för utställning. 

Gents söker nu testgrupp för utformningen av parfymen, vill du delta i denna historiska produktion? Kontakta oss på marketing@gents.com


Om Gents AB

Gents är ledande i Norden på manlig livsstil. Hos Gents finner män kunskap, inspiration och ett handplockat sortiment av det bästa inom hud- och hårvård, dofter, rakning och accessoarer. De fler än 3.000 produkterna är utvalda av Gents barberare, frisörer, hudterapeuter, doftkonsulter och produktexperter för sin funktion och kvalitet, och de säljs till kunder över hela världen genom internetbutiken Gents.se samt de fysiska butikerna Gents Barber & Shop och Gents Barber & Perfume Bar.


Kontaktpersoner

Sofie Okstad, Gents
Marknadschef
Sofie Okstad, Gents
Kontakt för frågor om Gents produkter och samarbeten

Relaterad media